Golfballen, kiezelsteentjes, zand en koffie

i285978589326648902._szw1280h1280_

 

Vandaag ging ik weer vol goede moed naar Amsterdam, beetje zenuwachtig wel, maar ik ging er voor. Ik had mn eerste intakegesprekken dus zou helemaal ondervraagd worden. Ik praat nooit zo graag over mijn gevoelens en vind het soms moeilijk om deze te uiten of mijn “negatieve” gevoelens te laten zien. Dit is deels onbewust, maar ook deels bewust. Het laatste wat ik wil, is dat mensen mij zien als iemand die veel zeurt of aandacht vraagt. Ook wil ik niet gezien worden als iemand die alleen maar negatief denkt en probeer deze gevoelens daarom soms ook te onderdrukken. Natuurlijk voel ik regelmatig frustratie en word ik soms ook echt wel verdrietig van mijn situatie, maar het zou gek zijn als ik die gevoelens niet zou hebben.

Het eerste gesprek was met mijn trajectcoördinator. Ik ben nog niet eerder zo erg ondervraagd. Het was een heel diepgaand gesprek en ik moest me voor het eerst in tijden eigenlijk kwetsbaar opstellen (natuuuurlijk altijd met een lach op mn gezicht, dat is lekker makkelijk). Maar goed, met alles weglachen los je ook niets op. Hij stelde allerlei vragen en ging tot in de kern. Hoe ik was als klein meisje, wat ik heb meegemaakt, enz. In dit gesprek kwam weer mijn perfectionisme naar boven. Wanneer is iets goed genoeg voor mezelf? Ook dit is een puntje wat onnodig energie kost en waar ik dus aan ga werken tijdens de behandeling.

Het tweede gesprek was met de fysiotherapeut, hierbij moest ik wat oefeningetjes doen om te kijken in welke lichamelijke conditie ik verkeerde. Uhm, geen lichamelijke conditie?? Haha. De oefeningetjes gingen redelijk, maar het was verstandig als ik de fietsproef maar een andere keer zou doen.. Langzaam voelde ik mijn hersenen verdoven en ik was blij dat ik even 20 minuutje moest wachten tot het volgende gesprek. Tijdens het wachten maar even met mn ogen dicht gezeten om een aanval te voorkomen, dat is gelukkig goed gegaan!

Het derde gesprek was met de psycholoog. Deze psycholoog helpt mensen door het traject heen en zorgt ervoor dat mensen met hun klachten leren omgaan. Ik kan positief naar de toekomst kijken, maar sommige mensen vinden dit erg moeilijk en zo gek is dat niet! Dit gesprek viel mij alles mee gelukkig, want een echt diepgaand gesprek voeren zou mij op dat moment echt niet meer lukken.

Ik las laatst een verhaaltje op facebook wat mij erg is bijgebleven en waar ik met mijn perfectionisme ook wel veel van kan leren, maar ik denk veel mensen met mij:

Een leraar zet een vaas op tafel en gooit er golfballen in. “Is de vaas nu vol?” Vraagt hij aan zijn leerlingen. Elke leerling zegt “Ja!”. De leraar gooit er kiezelsteentjes bij en deze vullen de gaten op tussen de golfballen. “En nu?” Weer was het antwoord “Ja”. Vervolgens gooit hij er zand bij, dit vulde de gaatjes tussen de golfballen èn de kiezelsteentjes weer op. “Is hij nu dan ècht vol?” Nu is de klas er van overtuigd dat de vaas ècht vol is. Hij pakt van onder zijn bureau 2 kopjes koffie en gooit die erbij. 1 leerling vraagt: “Wat heeft dit eigenlijk voor nut?” De leraar zegt daarop: “Zie de golfballen als de allerbelangrijkste dingen in je leven, zoals familie en vrienden. De kiezelsteentjes zijn de dingen die daarna komen, bijvoorbeeld je auto, je werk en je huis. Het zand zijn alle andere kleine dingen in het leven. Als je niet de juiste prioriteiten stelt en eerst de vaas volgegooid had met zand, zouden de kiezelsteentjes en de golfballen er niet meer bij passen! En oh ja, met de kopjes koffie wilde ik eigenlijk alleen maar zeggen dat er altijd tijd is voor een lekkere kop koffie met een goede vriend.”

Een gelukkig leven leid je eigenlijk door de juiste prioriteiten te stellen. Blij zijn met de dingen die je hebt en leven in het nu. Ik ga mijn best doen om mijn perfectionisme los te laten, want wat is nu eigenlijk goed of perfect? Uiteindelijk gaat het erom dat je je gelukkig voelt en ondanks de tegenslagen de afgelopen jaren ben ik toch echt een gelukkig mens, jij ook??

Geniet van deze zonnige middag, Magic Everyday!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *