#HELPBENTE: Behandeldag 6 bij Infusio

Het weekend was er om uit te rusten, om bij te komen van de week daarvoor. Dit is wel redelijk gelukt. Bente had naar omstandigheden een “goed” weekend. Het is heel bijzonder, maar ze heeft zelfs héél even op de deurdrempel naar de tuin gezeten! Met nadruk op heel, maar toch. Toen we dit vertelden aan de arts, zei hij: “Ojee, dat is niet goed. Het weekend was nodig voor een crash, veroorzaakt door de detoxbehandeling!”.

Hij vroeg Bente vervolgens om haar bril af te zetten en haar zonnelens opzij te schuiven (aan haar ogen kan hij aflezen hoe het is gesteld met haar, in welke mate ze verzwakt is). De arts lichtte alvast een tipje van de sluier op met betrekking tot het nieuwe behandelplan en beloofde terug te komen. Ik maakte me zorgen over de uitgebleven crash, was juist blij geweest met de rust in het weekend. Maar achteraf bedacht ik me dat ze de crash waarschijnlijk vrijdag al had gehad.

De afgelopen nacht was een regelrechte ‘hell of a night’. Bente had slaapmedicatie gekregen van de arts, maar een uur nadat ze deze had ingenomen, verlamde haar lichaam, begonnen haar lippen en vingertoppen te tintelen en voelde het voor haar alsof haar hart en ademhaling er elk moment mee konden stoppen. Ze kon haar lichaam en mond niet meer bewegen en kreeg er nauwelijks een woord uit. Dr. Bijan gaf aan dat de dosering te hoog is geweest. Het was voor Bente een hele enge ervaring. Ze raakt geen slaappil meer aan. We houden het voorlopig maar gewoon bij Melatonine?

Maandag 24 september, de eerste dag van de tweede behandelweek! En wát een dag, de artsen kwamen niet alleen met infusen en injecties vanmorgen, maar ook met veel en vooral verwachtingsvol nieuws! Een samenvatting:

Op basis van de ervaringen van vorige week is een nieuw behandelplan opgesteld. Mórgen krijgt Bente al haar eerste stamcelbehandeling (verkregen uit het bloed). Normaliter wordt deze behandeling pas na 100 dagen gegeven, maar omdat juist déze behandeling de meeste energie geeft, is het protocol aangepast en worden nu beide therapieën in dezelfde week gegeven. Donderdag krijgt Bente dan de tweede stamcelbehandeling (stamcellen verkregen uit adipose vetcellen. De behandeling die ze normaal gesproken het eerst geven, snappen jullie het nog?).

Na drie maanden krijgt ze dan voor de tweede keer de bloedstamcellen.. Just to make sure.. Als alles voorspoedig verloopt, is ze tegen die tijd al een stuk beter dan nu, ik knijp mijn handen dicht en duim…

Verder is besloten dat Bente deze week, naast de infusen die ze vorige week ook al kreeg (detox, virus- en bacteriekillers) vooral véél energieboosters en neurotransmitters gaat krijgen om de prikkelovergevoeligheid terug te dringen, en daarmee ook de pijn.

Bente’s ogen moeten weer gaan wennen aan het daglicht en de arts wil dat Bente mórgen al begint met het afdoen van haar zonnebril (haar zonnelenzen mag ze wel inhouden, stapje voor stapje, niets forceren). Dit omdat de stamcellen en de neurotransmitters haar daarbij zullen helpen.

Direct ná de stamcelbehandeling is het belangrijk dat Bente een ‘beweegschema” gaat volgen (ik biecht het op: hier was ze op advies van een lotgenootje die dezelfde behandeling eerder heeft ondergaan, al voorzichtig mee begonnen).
Voor de ME-ers onder ons: het beweegadvies is er nadrukkelijk niét om grenzen op te zoeken en er overheen te gaan. Dat advies vinden ze hier óók absoluut niet ok, PEM is hier goed bekend..

Het beweegadvies is bedoeld om de mitochondriën aan te zetten tot het produceren van energie en onderzoek heeft uitgewezen dat ze hier nu eenmaal pas mee beginnen na 8 minuten beweging! Als het lukt om de mitochondriën aan het werk te zetten, krijgen de stamcellen meer energie tot hun beschikking om hun herstellend vermogen in te zetten en neemt de kans op snel/goed herstel fors toe. Het moet natuurlijk wel rustig opgebouwd worden, dus de arts zei dat ze mag beginnen met één of twee minuten.

Veel informatie, veel uitdagingen. Én de veelbelovende stamcellen. Zou het dan tóch…? Ja. Herstel ís mogelijk. Dat bewijs wordt hier dagelijks geleverd. We zien en spreken nu persoonlijk mensen die de behandeling hebben ondergaan en die inmiddels weer volop in het leven staan. Het kan niet anders, ook Bente zal een stuk beter gaan worden dan ze nu is..
Het wordt (ook dát is ons verteld) een traject met grote stappen voorwaarts, maar óók met periodes van terugval. Zeker ik het eerste jaar. We gaan het met elkaar aan.

Bente onderging de behandeling van vandaag verder vol goede moed. Thymus in de ene bil, detox in de andere bil. Virus/bacterkillers in het eerste infuus, mitochondriënondersteuning in het tweede, vit. B- complex in het derde infuus en tot slot nog een shot. Gevolgd door een lymfedrainagebroek en afgesloten met het laserbed om de cellen nog maar eens goed open te zetten.

We kijken uit naar de dag van morgen..

Liefs,

Pauline (mams Bente)


Like Bente’s Facebookpagina en volg haar Instagram om op de hoogte te blijven!