Column: Een ode aan vriendschap

Het afgelopen jaar ontving ik elke maand een puzzelstukje met een lieve boodschap via de post. Afzender: anoniem. Elke keer was ik blij als er weer eentje bij de post zat, maar natuurlijk vooral nieuwsgierig van wie het zou zijn en wat de puzzel zou worden. Nu hij bíjna compleet is, weet ik het eindelijk. Een foto van mij en mijn twee beste vriendinnen. Hoe kómen ze erop, zó lief! ‘Wij wilden dat je weet dat we aan je denken’. Een teken dat ik niet vergeten word. Dat ik nog steeds meetel.

Ik vraag mij wel eens af: zou ik nèt zo loyaal zijn geweest als ik in hun positie had gestaan? Eigenlijk is daar geen twijfel over mogelijk. Natuurlijk was ik dat geweest. Dat zit toch echt wel in mij. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet.

Het is niet altijd makkelijk geweest. Ik ben eerst veel vrienden kwijt geraakt. Ze vonden dat ik me aanstelde en praatten achter mijn rug om wanneer ik voor de zoveelste keer een paar weken ziek thuis was. Ze geloofden me niet. En dat deed ontzettend pijn.

Maar bijna alle meiden hebben hun excuses aangeboden toen ze erachter kwamen dat het toch wel heel serieus was wat ik had. Sindsdien zijn ze er voor mij, weliswaar op afstand, maar dat betekent veel voor me.

Verder is er een klein clubje overgebleven dat mij onvoorwaardelijk steunt. Het blijft mij verbazen dat ze er nog steeds zijn. Dat ze mij nog steeds in hun leven willen hoewel ik al jaren schitter door afwezigheid. Ze zijn er en ze blijven er, dat voel ik aan alles. Waaraan ik dat verdiend heb, is mij een raadsel, maar ze zijn geweldig! En ik voel mij vereerd dat zij in hun drukke leven nog steeds af en toe tijd vrijmaken om toch even te laten weten dat ik nog altijd veel voor hen beteken.

Het zit hem in de kleine dingen: een kort berichtje, een foto wanneer ze op vakantie zijn zodat ik een beetje kan meegenieten, toekomstplannen blijven maken waar ik deel van uitmaak, een puzzelstukje.. Die kleine dingen zijn zó groots.

Meert, Jort, Marie, Celien, Thissa en Jess, dankjewel voor alles. Ik houd van jullie ♡


Like mijn Facebookpagina en volg mijn Instagram om op de hoogte te blijven!