Column: “Deze ziekten kunnen ook jóú treffen..”

Dit is een oude foto

Ik probeer te bedenken wat ik hier neer zou kunnen zetten. Iets om de aandacht te trekken. Iets om meer bekendheid te krijgen. Want deze maand is het awareness maand voor onder andere de ziekte van Lyme en ME. Twee ziekten die ik allebei heb. Twee ernstige multisysteemziekten die alles in het lichaam aantasten. Twee ziekten waar nog steeds veel te weinig mensen van af weten. Wat er voor zorgt dat wij nog steeds niet de hulp krijgen die wij zo vreselijk hard nodig hebben.

Ik wil opschrijven hoe ik leef. Of beter gezegd: overleef. Hoe mijn leven een jaar geleden op bepaalde momenten soms bijna op leek te houden. Opschrijven hoe miljoenen anderen net als ik overleven. Sommigen nóg erger, sommigen milder. Ik wil opschrijven hoe mensen hier aan doodgaan. Hoe wij worden buitengesloten van het leven, van de mensen die wij liefhebben, van onze passies, onze doelen en onze dromen.. Hoe angstig, eenzaam en uitzichtloos het kan voelen. En hoe ongelooflijk vaak we niet serieus worden genomen. Maar het lukt me maar niet. Geen woord dekt de lading. Ik word misselijk, machteloos, radeloos en verdrietig als ik denk aan al die levens die stil staan.

Een vader. Een moeder. Een zusje. Een dochter. Een zoon. Een vriend of een vriendin. Het gaat hier om échte mensenlevens. Die gemist worden bij alles waar zij wél bij zouden moeten zijn. En hoe lastig het ook voor te stellen is: ook jij die dit nu leest, misschien wel kerngezond, kan van de ene op de andere dag net zo ziek worden als wij. Dit is geen bangmakerij, maar puur de realiteit. Deze ziekten kunnen ook jóú treffen..

Er is zó veel wat ik zou willen doen, maar zo weinig wat ik kán doen. Gewoonweg omdat mijn lichaam dat niet toelaat. Dus het enige wat ik wél kan doen, is dit platform gebruiken om bekendheid te genereren.

Ruim 17 miljoen mensen wereldwijd zijn getroffen door de ziekte ME en het aantal Lyme patiënten is in de afgelopen 20 jaar verviervoudigd. Deze maand is niet voor niets in het leven geroepen als awareness maand. Elke dag komen er meer patiënten bij. Het zíjn er al zo veel en er wordt nog steeds zó weinig voor gedaan. Het is dus vreselijk hard nodig dat mensen wakker geschud worden!

Er is hulp nodig. Het is tijd voor verandering. Wij verlangen naar het leven, zó onbeschrijflijk erg. Hoor ons, geloof ons, zie ons. Like, deel, spread the word! Wij kunnen dit niet alleen..

Magic Everyday 

P.s. aanstaande zondag 12 mei is het naast Moederdag ook wereld ME dag! Allerlei gebouwen in Nederland zullen hiervoor blauw kleuren, hoe gaaf en bijzonder is dat! Op de facebookpagina Verlicht ME kun je daar meer over vinden?


Like mijn Facebookpagina en volg mijn Instagram om op de hoogte te blijven!