Column: Zal het..?

‘Gekke vraag misschien, maar kan de operatie effect hebben op mijn stembanden?’ ‘Waarom vraag je dat?’ Vroeg de neurochirurg. ‘Zingen is mijn passie en mijn doel is om ooit in Paradiso te staan’. Met een lach op z’n gezicht zei hij: ‘Goed dat je het zegt, normaal gesproken wordt er bij dit deel van de operatie namelijk aan de voorkant geopereerd, maar dan zullen we het in jouw geval aan de achterkant doen omdat het anders inderdaad voor problemen kan zorgen met je stem’. 

Uitslag CT-scan

De afgelopen opnamedag heeft zowel een nare als een hoopvolle nasmaak. Ondanks de veel te zware inspanningen, was het gesprek met de neurochirurg en zijn collega fijn. Hoewel ik eerst het nieuws kreeg dat er nog twee nieuwe afwijkingen uit de CT scan waren gekomen, nam de neurochirurg daarna oprecht de tijd om bijna al mijn vragen te beantwoorden.

Hij vertelde dat de CT-scan de MRI beelden bevestigde. Maar dat daarnaast ook kalkspatjes op de ligamenten en een haakje aan één van mijn wervels zijn gevonden. Dit hoort er niet te zitten en al helemaal niet op mijn leeftijd. Het is dus belangrijk dat ze, voordat ze iets gaan doen, weten wat de oorzaak daarvan is.

Plan voor de operatie

Daarnaast was het idee dat mijn hele nek (C0-T2) voor altijd vastgezet zou moeten worden, voor mij enorm benauwend. Mijn eerste vraag was dan ook of het mogelijk is om het bovenste deel (C0-C2) te fuseren en de hernia/stenose (C5-C6) apart vast te zetten i.p.v. alles aan elkaar.

Hij was blij dat ik dit voorstelde omdat hij het maar niets vond om iemand van mijn leeftijd al zó erg te beperken voor altijd. Het risico is dan wel dat mijn wervels daaronder nog instabieler kunnen worden en mijn nek dan alsnog helemaal vastgezet zal moeten worden, maar dat is dan maar zo. Dan heb ik het in ieder geval eerst zo geprobeerd. Toen hij zei dat dit dan nu het plan is, viel er een behoorlijke last van mijn schouders. ‘Er moeten dan wel goede afspraken worden gemaakt, want als je straks aan het dansen bent, mag je niet gaan staan headbangen’ zei hij. De gedachte aan dansen gaf mij vlinders in mijn buik.

Hij benadrukte een paar keer dat het wel echt een ernstige operatie is, maar vertelde dat bij mij duidelijk te zien is wat de oorzaak is en en dat ze daarom denken dat de operatie mij een stuk beter gaat maken. Ze sloten het gesprek af met: ‘Wij vinden jou gewoon heel stoer. Hoe je met alles omgaat en hoe je weet waarover je het hebt. Daarom willen wij het graag met jou aangaan.

Volgende opnamedag

Dinsdag 26 november moet ik naar de reumatoloog en de anesthesist (nog steeds middenin crash, dus dat gaat weer leuk worden…) De reumatoloog zal onderzoeken wat de oorzaak is van de nieuwe afwijkingen. Híj zou alsnog kunnen besluiten dat mijn nek helemaal vastgezet zal moeten worden, maar daar gaan we gewoon lekker niet vanuit.

Zal het..?

Nadat de neurochirurg en zijn collega de kamer hadden verlaten, keken mijn ouders en ik elkaar met een grote glimlach aan. Stel dat… Ik durf het bijna niet te denken, laat staan uit te spreken. Zo vaak heb ik deze hoop al gevoeld en liep het vervolgens uit op een giga teleurstelling. Maar wat als het deze keer anders is..?

Magic Everyday 


Like mijn Facebookpagina en volg mijn Instagram om op de hoogte te blijven en getuigen te zijn van kleine magische momentjes✨


Post sturen? Dat kan en waardeer ik enorm!

Magic Everyday
Postbus 1025
1700BA Heerhugowaard

P.s. Er zijn veel Magics met dezelfde naam, dus als je je achternaam erbij zet, weet ik precies van wie ik het lieve gebaar heb gekregen. Dat maakt het nog net iets leuker!