Column: Vijf jaar voorbij

Vanaf mijn 13e was ik al vaak en lang ziek, maar vanaf mijn 20e werd ik ernstig ziek waardoor ik mijn dagen liggend op bed in een donkere en stille kamer moest doorbrengen. In rap tempo raakte ik zo’n beetje alles kwijt wat je je kunt bedenken. Ik kon niets of niemand aan en álles moest voor mij worden gedaan. Van mijn drinkfles optillen tot mijn eten in mijn mond stoppen, van mijn contacten onderhouden tot naar de wc worden gedragen. Elke vorm van inspanning, licht, geur en geluid, elke beweging en elke aanraking maakte mij nóg zieker. Op dat moment gaf ik aan: ‘Ik geef dit vijf jaar, niet langer. Dan móet ik genezen zijn, een andere optie is er niet.’ 

Op 12 juli 2020 word ik 25 jaar en zijn deze vijf jaar voorbij. ‘Hoe voel je je nu? Betekent dit dat je nu wel eens denkt aan opgeven?’ vroeg mijn moeder laatst voorzichtig. En ondanks dat ik nog weleens aan die uitspraak heb gedacht, was het grotendeels naar de achtergrond verdwenen. Het afgelopen jaar is er heel veel gebeurd. Vorig jaar rond deze tijd lag ik in de ambulance naar Londen voor een Upright MRI-scan van mijn nek. Vervolgens kreeg ik een diagnose die mijn leven nóg meer op z’n kop zette. Meerdere onderzoeken in het LUMC volgden en een half jaar later ben ik geopereerd. Bijna niet te bevatten. 

Over de vraag van mijn moeder hoefde ik geen seconde na te denken: opgeven komt in mijn hoofd niet voor. Ik ben dag in dag uit bezig met genezen. Met hoe ik mijn lichaam het beste kan ondersteunen om zo snel mogelijk beter te worden. Want dát ik beter zal worden, geloof ik nog steeds 100%. Ook al is de route íétsje ingewikkelder dan linksom of rechtsom. 

Een verjaardag blijft als je ziek bent erg dubbel. Aan de ene kant ben ik enorm dankbaar dat ik 25 mag worden, want wat zíj́n er veel momenten geweest waarop het er op leek dat ik dat misschien niet zou halen… Aan de andere kant komt het besef dat je al vijf jaar zo goed als stil staat en al zó lang alles moet missen, op zo’n dag extra hard aan. 

Ik had als doel mijn 25e verjaardag groots te vieren. Maar helaas ben ik nog lang niet zo ver. Wel ga ik er voor zorgen dat het een zo’n mooi mogelijke dag wordt en een nog veel mooier jaar. We gaan voor duurzaam herstel en daar gaat nu eenmaal tijd in zitten. Maar dat ik beter word, staat vast. En tegen die tijd zal ik niet alleen mijn verjaardag groots vieren, maar ook het leven. Ik kan niet wachten🙏

Veel liefs en Magic Everyday,

Bente


Like mijn Facebookpagina en volg mijn Instagram om op de hoogte te blijven en getuigen te zijn van kleine magische momentjes✨

Magic Everyday

Postbus 1025
1700BA Heerhugowaard