Update over Bente: Wát een weg…

Gods wil beschikt? I don’t buy it.

Ik ben in mijn jonge jeugd opgegroeid met de kerk, waar de gebeden doordrenkt waren met zinnen als: ‘Je krijgt wat je toekomt/Je wordt gehaald als het jouw tijd is/Gods wil beschikt/Ik ben zondig, onrein/Vergeef mij mijn schuld/Alles heeft een reden’.
Teksten waar ik als klein meisje al niets mee kon. Want wat kon je als klein meisje zó verkeerd hebben gedaan dat je volgens het geloof zondig was en vergeven zou moeten worden door onze lieve Heer? Ik begreep het niet.

Wat later, in mijn pubertijd, overleed een klasgenootje en rees bij mij opnieuw de vraag.. wat was er in hemelsnaam misgegaan dat hij voortijdig werd ‘gehaald’? En nog weer later, toen mijn zwager (papa van drie jonge kinderen) aan kanker overleed.. wat had híj fout gedaan dat hij bij zijn kinderen werd weggerukt? Gods wil beschikt? I don’t buy it.

Ik geloof nog steeds in ‘iets hierna’, maar wel op mijn eigen manier. Tóch zit de vraag over de zin van het bestaan (of niet-bestaan) ergens diepgeworteld in mij.

Ik kan veel onschuldige mensen opnoemen die onnodig en zwaar worden ‘gestraft’, er zijn er genoeg in onze community en daarbuiten. Maar voor het gemak blijf ik dicht bij mijzelf en kijk ik naar mijn eigen dochter. Iemand waarvan ik weet hoe púúr ze is. Waarvan ik óók weet hoe lang ze al worstelt met haar gezondheid. Bente is iemand die altijd met haar omgeving bezig is en het beste met anderen voor heeft. Die altijd, overal, iedereen zal proberen te helpen, hoe zwaar het leven ook voor haar is. (Ze krijgt het nu eenmaal bepaald niet kado).

Bente ís niet zondig, hoeft niet te worden vergeven. God’s wil? Mijn neus! Ik kan me niét voorstellen dat er een reden is voor haar ziekzijn. Dat er hier wordt ‘beschikt’. Toch voelt het leven soms als een straf.

Here we go again. And again.. And again…

Bente worstelt zich letterlijk door de dagen heen sinds de operatie op 22 september. Ze valt van het ene probleem in het ander en heeft pijn. Heel veel pijn.

Nét een beetje bijgekomen van de operatie, ontstond er een flinke ontsteking naast het litteken in haar nek en werd er een CT scan met contrastmiddel gemaakt om erger uit te sluiten. Alleen zo’n reis naar het Lumc maakt dat Bente weer 6 stappen terug doet in haar herstel. Laat staan de bijwerkingen van de antibiotica die ze voor deze ontsteking kreeg.

De ontsteking was aan het afnemen en we dachten/hoopten nu stappen te kunnen gaan zetten richting herstel. Niets bleek minder waar. Sinds 18 oktober kampt Bente met enorme (zenuw) pijn en gevoelloosheid in haar onderrug en benen. Onze geweldige huisarts kwam op huisbezoek en Bente moest met voorrang naar het ziekenhuis voor een MRI van haar hele wervelkolom. Wéér een hele krachttoer.

De pijn in Bentes rug en benen is bijna niet te doen. Maar veel medicatie, waaronder pijnstilling, verdraagt ze niet… Het was nu wel even genoeg vonden wij, totdat het volgende alweer om de hoek kwam kijken. Sinds vorige week is Bentes litteken open gegaan. Het zag er niet goed uit en na overleg met het Lumc moesten we afgelopen vrijdag op stel en sprong naar de SEH in Leiden. Er zit een ontsteking op de plek waar het donorbot is geplaatst en dat is risicovol. Bente moet opnieuw aan een pittige antibioticakuur (inclusief alle bijwerkingen weer natuurlijk) met de hoop dat deze zijn werk gaat doen. Anders moet het infectiegebied operatief worden schoongemaakt en daar zitten we helemáál niet op te wachten.

Alles bij elkaar maakt dat de moed ons een beetje in de schoenen begint te zakken. Het wordt dringend tijd dat de boel stabiliseert. Dat de pijn afneemt, de infectie verdwijnt en Bente eindelijk de rust krijgt om te herstellen. Want die is er nog nul geweest. Dat ze ‘beloond” gaat worden voor haar geduld en haar veerkracht. Bente heeft de wereld nog zoveel goeds te brengen, het wordt tijd dat ze dat ook daadwerkelijk mag gaan doen! Bidden en duimen jullie met ons mee?

Ps: het lukt Bente om begrijpelijke redenen niet om jullie zelf op de hoogte te houden. Zodra ze weer kan, spreekt ze jullie graag zelf weer!

Liefs, Pauline (mams)


Like mijn Facebookpagina en volg mijn Instagram om op de hoogte te blijven en getuigen te zijn van kleine magische momentjes✨